×

Het verschil tussen Watt en Lumen: alles wat je moet weten

Het verschil tussen Watt en Lumen: alles wat je moet weten

Vroeger was de hoeveelheid Watt hét ding waar je op lette bij het aanschaffen van lampen, naast de juiste fitting natuurlijk. Tegenwoordig hebben we het over Lumen. Het kan onduidelijk zijn wat het verschil is tussen Watt en Lumen, waar je op moet letten en hoeveel Lumen je nodig hebt. In deze blog leggen we je dit allemaal uit.

Watt is het energieverbruik

Watt, of Wattage, staat voor het energieverbruik van een lamp. Dit staat niet gelijk aan de hoeveelheid licht die een lamp geeft. Het aantal Watt geeft aan hoeveel joule of energie er per seconde verbruikt wordt om de lamp te laten branden. Een LED-lamp heeft minder Watt nodig dan een gloeilamp, om tot dezelfde lichtopbrengst te komen. Een LED-lamp is dus zuiniger, het kost minder energie en de energierekening zal dus ook lager uitvallen dan bij het gebruik van gloeilampen.

Ontdek alle LED-inbouwspots, filter eenvoudig op Vermogen. De 3W of 5W zijn de meest gekozen Wattages van onze klanten.

Ontdek alle LED-inbouwspots, filter eenvoudig op Vermogen. De 3W of 5W zijn de meest gekozen Wattages van onze klanten.

Inbouwspots

Lumen is de lichtopbrengst

Lumen is de eenheid die we gebruiken om de hoeveelheid licht te meten. Dus hoeveel licht een lamp effectief geeft. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe feller een lamp is. Een lamp die veel licht geeft, zal logischerwijs ook meer energie gebruiken dan een lamp die minder fel brandt. Een lamp met een hoge Lumen zal dus ook een hogere Watt hebben.

Watt en Lumen: Hier moet je op letten

Het liefste wil je zo veel mogelijk Lumen, met zo weinig mogelijk Watt. Dan is je lichtbron het voordeligst. En je energierekening het laagst. Heb je een lamp nodig van 200 Lumen? Een gloeilamp bereikt dit met 25 Watt. Met een LED-lamp heb je slechts 2 Watt nodig voor dezelfde lichtopbrengst. Een heel stuk voordeliger dus! Naast Watt en Lumen is Lux de laatste belangrijke factor om op te letten. Lux is de hoeveelheid licht die daadwerkelijk op de vloer terecht komt. Wanneer je een lamp met 200 Lumen op twee meter hoogte ophangt, zorgt dit voor een andere hoeveelheid Lux dan wanneer je de lamp op vijf meter hoogte ophangt. De hoogte van de lampen bepaald dus de hoeveelheid Lumen die je nodig hebt om het gewenste aantal Lux te behalen.

Zo veel Lumen heb je nodig

Net noemden we al Lux, de eenheid waarmee je aanduidt hoeveel licht er effectief op de vloer terecht komt. Om te bepalen hoeveel Lumen je nodig hebt, zijn er twee dingen die je moet weten. Hoeveel Lux heb je nodig voor je ruimte en onder welke condities ga je de verlichting plaatsen. Hier kun je meer lezen over de hoeveelheid Lux die je nodig hebt voor verschillende toepassingen. De berekening van Lumen naar Lux kan een flinke uitdaging zijn, hier helpen we je graag mee.

Advies op maat

Ben jij op zoek naar verlichting voor je bedrijfspand, een kantoor, winkel, werkplaats of andere ruimte, maar kom je niet uit het aantal Lumen? Wij helpen je graag met advies op maat. Wist je dat wij ook een volledig lichtplan kunnen maken, zodat je het meeste uit je verlichting haalt? Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies op maat.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

2 reacties op “Het verschil tussen Watt en Lumen: alles wat je moet weten

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste,

   Dit hangt af van hoe groot de tuin is. Mocht je bijvoorbeeld een normale grootte tuin hebben, dan is 10 Watt Led vaak wel genoeg om de tuin te verlichten, dit is 1000 lumen.
   Mocht je een grotere tuin hebben, dan is 20 Watt of meer ook een optie.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.ledwereld.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 9294 reviews.