Hoe installeer ik een Led dimmer?

Led dimmer aansluiten

In deze handleiding kunt u stap voor stap lezen hoe u een LED-dimmer aan kunt sluiten. De LED-dimmers worden gebruikt voor het dimmen van onder andere LED-spotjes en andere LED-lampen van bekende merken zoals Philips, Osram en Ikea.

Welke LED-dimmer?

Voordat u een LED-dimmer aanschaft moet u goed kijken of u de fase aansnijdende dimmer of fase afsnijdende dimmer moet gebruiken voor optimale dimbaarheid van de LED-lampen.

De fase aansnijdende dimmer wordt gebruikt voor onder andere onze eigen dimbare LED-spots.

Daarnaast wordt de fase afsnijdende dimmer gebruikt voor de meeste bekende merken als Philips, Osram en Ikea.

Heeft u een ander merk? Dan kunt u bij uw leverancier vragen of u een fase aansnijdende dimmer of fase afsnijdende dimmer nodig heeft. Komt u er niet helemaal uit, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Laat het licht met u mee bewegen door een dimmer te gebruiken. Vind hier alle dimbare verlichting.

Laat het licht met u mee bewegen door een dimmer te gebruiken. Vind hier alle dimbare verlichting.

Dimbare lampen

Handleiding installeren LED-dimmer

Zodra u de juiste dimmer heeft aangeschaft kunt u de LED-dimmer installeren volgens dit stappenplan:

1. Haal de LED-dimmer uit het doosje en trek de ronde knop van de dimmer af. Hieraan kunt u gewoon trekken, er zal niks breken.

2. Draai het moertje en ringetje los en haal het kapje ervan af.

3. Ga na hoeveel Watt aan LED-lampjes achter de LED-dimmer komen. Gaat u bijvoorbeeld 7 LED-spots van 5 Watt dimmen? Dan is het totaal dus 35 Watt.

De LED-dimmer kan tot maximaal 150 Watt dimmen.

4. Bovenin ziet u twee jumpers, dat zijn de twee zwarte blokjes die van de pinnetjes gehaald kunnen worden. De jumpers kunnen met behulp van een pincet van de pinnetjes afgehaald worden. Zet de jumpers op de juiste plek voor de optimale dimbaarheid, in het schema hieronder kunt u aflezen wat de juiste plek is voor het aantal Watt dat u wilt dimmen. Als u in totaal 35 Watt aan verbruik heeft, dan moet de linkerjumper dus op de eerste twee pinnetjes en de rechterjumper op het tweede en derde pinnetje. Let erop dat u geen jumpers verwijderd als er spanning op de LED-dimmer staat!

5. Nu gaan we de LED-dimmer daadwerkelijk installeren, zorg er voor dat er geen spanning op staat! Schakel dus de desbetreffende stroomgroep uit.

6. Sluit nu de LED-dimmer volgens het volgende schema aan. Bij normale schakeling, één dimmer voor één of meerdere LED-lampjes, zet u het fasedraad (het bruine draad) vast onder L en het draad naar de LED-lampen(het zwarte draad) vast onder het schroefje daar direct naast(er staat een golfje met pijltje boven). Mocht u meerde LED-lampen willen dimmen door één LED-dimmer, dan kan dat natuurlijk ook, zorg er wel voor dat de LED-lampen parallel geschakeld worden.

Gebruik het volgende schema:

hoe led dimmer aansluiten

Zoals u ziet is wisselschakeling/hotelschakeling ook mogelijk. Voor de hotelschakeling kunt u ook aan de ene kant een LED-dimmer en aan de andere kant een gewone schakelaar gebruiken.

De LED-dimmer is geschikt voor 220V/230V, dit betekent dat de dimmer niet op 12V of 24V aangesloten kan worden. eventueel kunt u de LED-dimmer voor de (dimbare) LED-trafo plaatsen.

7. Als het goed aangesloten is, kan de stroom er weer op en kunnen de LED-lampen nu al ingeschakeld en gedimd worden. Het zou kunnen dat de LED-lampen nog knipperen of nog niet ver genoeg gedimd worden.

8. Om het knipperen te voorkomen en de dimstand te regelen, kunt u gebruik maken van de “fine” en “coarse”. Zet de dimmer aan en draai naar de laagste stand. Pak een kleine schroevendraaier en draai eerst aan de “coarse” om tot de juiste dimstand te komen. Daarna kun u nog met de “fine” het fijne werk oplossen.

9. Nu uw LED-lampen goed gedimd worden, kunt u het afdekplaatje en de knop weer terug plaatsen.

Fase afsnijdende dimmer aansluiten

Bovenstaande handleiding geldt voor de aansnijdende LED-dimmer. Wilt u een  afsnijdende dimmer aansluiten dan zijn bijna alle stappen hetzelfde, het enige is dat er geen jumpers en “fine” worden gebruikt.

Fase afsnijdende dimmer

Lukt het toch niet helemaal om de LED-dimmer goed te installeren of in te stellen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen, wij helpen u graag!

Relevante dimbare producten:

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

14 reacties op “Hoe installeer ik een Led dimmer?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Herman,
   De Led TL buizen die wij verkopen zijn helaas niet dimbaar. Als u probeert deze aan te sluiten op een dimmer, dan gaan ze flikkeren in plaats van dat ze dimmen.
   Een zoekopdracht in google als: “dimbare Led TL buis” kan u denk ik wel verder helpen.
   Veel succes met de verdere zoektocht naar de dimbare Led TL buis!
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

 1. bouw zegt:

  Wij hebben onlangs inbouw spotjes met led laten pkaatsen maar deze blijken niet dimbaar. Nu willen we ze vervangen voor dimbare maar moeten we dan de gehele spot vervangen of alleen de lamp?

 2. Th. Gudden zegt:

  Goedemiddag, Ik wil in de keuken 5 halogeen spots van 35 w die op een halogeen trafo werken met een halogeen dimmer vervangen voor led spots van 4w. GU 19.Ik heb een led dimmer van 5 tot 150 w. Kunnen deze led lampen 5 stuks aangesloten worden op deze dimmer.
  Gaarne antwoord Th. Gudden

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste,
   De GU10 Led spots zullen wel dimbaar moeten zijn, wil het geheel goed willen werken.
   Daarnaast moet u kijken wel merk spots u heeft, want binnen de dimmers zijn er hoofdzakelijk 2 soorten: fase aansnijding en fase afsnijding.
   De meest gebruikte is fase afsnijding.

   Als deze twee dingen op orde zijn, dan zouden de spotjes gedimd moeten kunnen worden met de Led dimmer.

   Vriendelijke groeten,
   William- Led Wereld

 3. Gerard Veenboer zegt:

  Hallo,, ik heb nu een tradim duo dimmer waar twee spotjes op zitten. Aan de dimmer zitten 2 zwarte draden en een bruine draad.
  Ik wil de bestaande dimmer vervangen door een led dimmer voor een lichtpunt met een ledlamp van 4 w of 6 w. Is dat mogelijk, welke dimmer wordt aanbevolen en welke draden moet ik aansluiten op de nieuwe dimmer?
  Alvast bedankt.
  Mvrgr Gerard

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Gerard,
   Om de Led lampen de gaan dimmen, heeft u waarschijnlijk een nieuwe Led dimmer nodig. Dit komt omdat de huidige duo dimmer die u gebruikt een minimale belasting nodig heeft. Dit wordt meestal niet gehaald, tenzij u een groot aantal lampjes wilt gaan dimmen tegelijkertijd. U zult dus een duo Led dimmer moet hebben. Helaas hebben wij deze (nog) niet in ons assortiment, maar er zijn zeker ook andere (web)winkels die deze dimmers wel hebben.

   Succes met de verdere zoektocht!

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 4. Toon zegt:

  Geachte

  Ik heb onlangs een dimmer gekocht voor led lampen. Er is 1 hanglamp op aangesloten maar ik kan de lamp maar in beperkte mate dimmen. Dus niet vol uit wat heb ik verkeerd gedaan. Of ligt het aan het type dimmer?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Toon,

   De mate waarin een Led lamp gedimd kan worden, hangt meestal af van de lamp zelf en niet van de Led dimmer. De Led dimmer kan namelijk altijd afgesteld worden zodat de lampen zo ver mogelijk gedimd kan worden.
   Mocht het zo zijn dat de lamp tot bijvoorbeeld 30% gedimd kan worden en als u de dimmer vervolgens nog verder terugdraait dat de lamp ineens uit gaat. Dan komt dit door de lamp zelf.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 5. hans zegt:

  ik heb onlangs een led dimmer gekocht .achteraf blijkt dat de lapjes niet goed waren en heb daarvoo dimbare led lapjes gekocht maar deze kan ik niet dimmen .wel voluit laten branden hoe los ik dit op ?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Hans,
   Wat is het merk van de Led lampjes en welke Led dimmer heeft u aangeschaft?
   Waarschijnlijk heeft u nu een verkeerde combinatie van Led lampen en Led dimmer.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 6. G.Breuker zegt:

  Mijn huidige dimmer is een Buschauffeur Schaltdimmer 6517 U-101
  230 V- 50 Hz
  400 W/VA – 6A
  T3.15H
  Ik heb Philips dimbare led-lampen gekocht 6 W 2200-2700K 470/m 35mA het betreft 3 lampen dus in totaal 18 W. Wat bevelen jullie aan qua dimmer af of aansnijdend? En welk type.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van www.ledwereld.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 10998 reviews.