×

Hoe installeer ik een LED-dimmer?

In deze handleiding kunt u stap voor stap lezen hoe u een LED-dimmer aan kunt sluiten. De LED-dimmers worden gebruikt voor het dimmen van onder andere LED-inbouwspots en andere dimbare LED-lampen.

Welke LED-dimmer heeft u nodig?

Voordat u een LED-dimmer aanschaft moet u goed kijken of u de fase aansnijdende dimmer of fase afsnijdende dimmer moet gebruiken voor optimale dimbaarheid van de LED-lampen. Dit staat altijd bij het product vermeld. De meeste LED-lampen van Led Wereld maken gebruik van de fase afsnijdende dimmer, net zoals de meest bekende merken zoals Philips, Osram en Ikea. Heeft u een ander merk? Dan kunt u bij uw leverancier opvragen of u een fase aansnijdende dimmer of fase afsnijdende dimmer nodig heeft. Tegenwoordig wordt vooral de fase afsnijdende dimmer gebruikt. Komt u er niet helemaal uit, dan kunt u altijd kiezen voor een universele dimmer, of neem contact met ons op.

Naast de fase afsnijdende dimmer vindt u bij ons ook een 1-10V dimmer. Deze dimmer is geschikt voor de speciale 1-10V dimbare lampen en kan tot 800W aan lampen dimmen! De 1-10V dimbare lampen van Led Wereld zijn de LED-panelen en LED-highbays.

Laat het licht met u mee bewegen door een dimmer te gebruiken. Vind hier alle dimbare verlichting.

Laat het licht met u mee bewegen door een dimmer te gebruiken. Vind hier alle dimbare verlichting.

Dimbare lampen

Fase afsnijdende dimmer aansluiten

Zodra u de juiste dimmer heeft aangeschaft kunt u de LED-dimmer installeren volgens dit stappenplan:

 1. Ga na hoeveel watt aan LED-lampen achter de LED-dimmer komen. Gaat u bijvoorbeeld 7 LED-spots van 5 Watt dimmen? Dan is het totale vermogen dat gedimd moet worden 35 watt. De fase afsnijdende dimmer kan tot maximaal 100 watt dimmen.
 2. Als u de LED-dimmer installeert, zorg ervoor dat er geen spanning op staat! Schakel dus de desbetreffende stroomgroep uit.
 3. Sluit nu de LED-dimmer volgens het volgende schema aan. Bij normale schakeling ook wel parallel schakeling genoemd, één dimmer voor één of meerdere LED-lampjes, zet u het fasedraad (het bruine draad) vast onder L en het draad naar de LED-lampen (het zwarte draad) vast onder het schroefje daar direct naast (het golfje met het pijltje erboven). Als u meerdere LED-lampen gaat dimmen met één LED-dimmer, zorg er dan voor dat de LED-lampen parallel geschakeld zijn.

Parallelschakeling

Hotelschakeling

Zoals u ziet is wisselschakeling/hotelschakeling ook mogelijk. Voor de hotelschakeling kunt u aan de ene kant een LED-dimmer en aan de andere kant een gewone schakelaar gebruiken. 2 dimmers in wisselschakeling werkt niet zo goed, dus u kunt beter voor één dimmer en één schakelaar kiezen. De LED-dimmer is geschikt voor 220V-240V, dit betekent dat de dimmer niet op 12V of 24V aangesloten kan worden. eventueel kunt u de LED-dimmer voor de (dimbare) LED-trafo plaatsen.

4. Als alles goed aangesloten is, kunt u de stroom weer inschakelen en kunnen
de LED-lampen gedimd worden. Het zou kunnen dat de LED-lampen nog knipperen of niet ver genoeg gedimd worden.
5. Om het knipperen te voorkomen en de dimstand te regelen, kunt u gebruik maken van de potmeter, of de weerstand van
de dimmer. Zet de dimmer aan en draai naar de laagste stand. Pak een kleine schroevendraaier en draai eerst aan de
knop om tot de juiste dimstand te komen. Hierbij gaat het soms om millimeterwerk, dus het kost wat geduld en proberen
om tot de juiste instelling te komen.
6. Nu uw LED-lampen goed gedimd worden, kunt u het afdekplaatje plaatsen. Er wordt een standaard afdekplaatje
meegestuurd, maar u kunt ook afdekramen van andere leveranciers gebruiken. Enkele merken die passen op onze
dimmer zijn:

  • Gira
  • Peha
  • Jung
  • Bush Jaeger
  • Niko
  • Berker

LED-dimmer 1-10V aansluiten

Een LED-dimmer 1-10V wordt veel gebruikt in professionele verlichtingssystemen, zoals kantoren, winkels en openbare ruimtes. de 1-10V dimtechniek wordt veel gebruikt bij lampen met een hoger vermogen, zoals panelen of highbays. Het is een manier om de helderheid van LED-verlichting aan te passen en te regelen, wat bijdraagt aan een aangenaam lichtniveau voor alle bezoekers en energiebesparing voor de eigenaren. Een nadeel van de 1-10V dimmer is dat deze meerdere dimdraden heeft die aangesloten moeten worden, wat de eenvoudige fase afsnijdende dimmer niet heeft.

Het installeren van een LED-dimmer 1-10V is een eenvoudig proces. Volg de onderstaande stappen om te zorgen dat de dimmer correct wordt geïnstalleerd:

 • Zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld.
 • Sluit de LED-verlichting aan op de dimmer volgens de afbeelding. Zorg ervoor dat de aansluitingen correct zijn.
 • Zet de stroom weer aan en controleer of de dimmer en verlichting correct werken.
 • Als alles correct werkt, kan de dimmer gebruikt worden om de helderheid van de LED-verlichting aan te passen naar wens.

Parallelschakeling

Hotelschakeling

Zorg ervoor dat u altijd de installatie-instructies van de dimmer volgt om te zorgen dat de installatie correct verloopt en om het risico op elektrische schokken te verminderen.

Lukt het toch niet helemaal om de LED-dimmer goed te installeren of in te stellen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen, wij helpen u graag!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

14 reacties op “Hoe installeer ik een LED-dimmer?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Herman,
   De Led TL buizen die wij verkopen zijn helaas niet dimbaar. Als u probeert deze aan te sluiten op een dimmer, dan gaan ze flikkeren in plaats van dat ze dimmen.
   Een zoekopdracht in google als: “dimbare Led TL buis” kan u denk ik wel verder helpen.
   Veel succes met de verdere zoektocht naar de dimbare Led TL buis!
   Vriendelijke groet,
   William – Led Wereld

 1. bouw zegt:

  Wij hebben onlangs inbouw spotjes met led laten pkaatsen maar deze blijken niet dimbaar. Nu willen we ze vervangen voor dimbare maar moeten we dan de gehele spot vervangen of alleen de lamp?

 2. Th. Gudden zegt:

  Goedemiddag, Ik wil in de keuken 5 halogeen spots van 35 w die op een halogeen trafo werken met een halogeen dimmer vervangen voor led spots van 4w. GU 19.Ik heb een led dimmer van 5 tot 150 w. Kunnen deze led lampen 5 stuks aangesloten worden op deze dimmer.
  Gaarne antwoord Th. Gudden

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste,
   De GU10 Led spots zullen wel dimbaar moeten zijn, wil het geheel goed willen werken.
   Daarnaast moet u kijken wel merk spots u heeft, want binnen de dimmers zijn er hoofdzakelijk 2 soorten: fase aansnijding en fase afsnijding.
   De meest gebruikte is fase afsnijding.

   Als deze twee dingen op orde zijn, dan zouden de spotjes gedimd moeten kunnen worden met de Led dimmer.

   Vriendelijke groeten,
   William- Led Wereld

 3. Gerard Veenboer zegt:

  Hallo,, ik heb nu een tradim duo dimmer waar twee spotjes op zitten. Aan de dimmer zitten 2 zwarte draden en een bruine draad.
  Ik wil de bestaande dimmer vervangen door een led dimmer voor een lichtpunt met een ledlamp van 4 w of 6 w. Is dat mogelijk, welke dimmer wordt aanbevolen en welke draden moet ik aansluiten op de nieuwe dimmer?
  Alvast bedankt.
  Mvrgr Gerard

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Gerard,
   Om de Led lampen de gaan dimmen, heeft u waarschijnlijk een nieuwe Led dimmer nodig. Dit komt omdat de huidige duo dimmer die u gebruikt een minimale belasting nodig heeft. Dit wordt meestal niet gehaald, tenzij u een groot aantal lampjes wilt gaan dimmen tegelijkertijd. U zult dus een duo Led dimmer moet hebben. Helaas hebben wij deze (nog) niet in ons assortiment, maar er zijn zeker ook andere (web)winkels die deze dimmers wel hebben.

   Succes met de verdere zoektocht!

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 4. Toon zegt:

  Geachte

  Ik heb onlangs een dimmer gekocht voor led lampen. Er is 1 hanglamp op aangesloten maar ik kan de lamp maar in beperkte mate dimmen. Dus niet vol uit wat heb ik verkeerd gedaan. Of ligt het aan het type dimmer?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Toon,

   De mate waarin een Led lamp gedimd kan worden, hangt meestal af van de lamp zelf en niet van de Led dimmer. De Led dimmer kan namelijk altijd afgesteld worden zodat de lampen zo ver mogelijk gedimd kan worden.
   Mocht het zo zijn dat de lamp tot bijvoorbeeld 30% gedimd kan worden en als u de dimmer vervolgens nog verder terugdraait dat de lamp ineens uit gaat. Dan komt dit door de lamp zelf.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 5. hans zegt:

  ik heb onlangs een led dimmer gekocht .achteraf blijkt dat de lapjes niet goed waren en heb daarvoo dimbare led lapjes gekocht maar deze kan ik niet dimmen .wel voluit laten branden hoe los ik dit op ?

  • William - Led Wereld zegt:

   Beste Hans,
   Wat is het merk van de Led lampjes en welke Led dimmer heeft u aangeschaft?
   Waarschijnlijk heeft u nu een verkeerde combinatie van Led lampen en Led dimmer.

   Vriendelijke groeten,
   William – Led Wereld

 6. G.Breuker zegt:

  Mijn huidige dimmer is een Buschauffeur Schaltdimmer 6517 U-101
  230 V- 50 Hz
  400 W/VA – 6A
  T3.15H
  Ik heb Philips dimbare led-lampen gekocht 6 W 2200-2700K 470/m 35mA het betreft 3 lampen dus in totaal 18 W. Wat bevelen jullie aan qua dimmer af of aansnijdend? En welk type.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *