LED-lampen

Bij het aanschaffen van LED-verlichting moet er met meerdere factoren rekening worden gehouden. Wat voor verlichting zoek ik precies? Waar moet ik op letten qua wattage en lichtkleur? Wat is de meest gebruikte LED-lamp voor mijn toepassing, en wil ik daar ook voor kiezen? Bij Led Wereld helpen we u graag bij uw keuze voor de juiste LED-verlichting.

LED-verlichting komt in veel verschillende soorten, en is soms bekend onder uiteenlopende namen. Hieronder behandelen we LED-lampen, zoals peertjes of LED-spots met verschillende fittingen.

 

Welke fitting moet ik kiezen?

Tegenwoordig is het aanbod van fittingen steeds groter, en wordt er gebruik gemaakt van verschillende afkortingen. Dit kan het lastig maken om de juiste LED-lamp te kiezen, die uw halogeenverlichting één op één kan vervangen. Hieronder proberen we zo goed mogelijk uit te leggen wat het verschil is tussen de LED-lampen in ons assortiment.

 • GU (GU10/GU5,3/GU4): De letters GU geven aan dat bij deze fitting gebruik gemaakt wordt van twee steekvoet pinnen, ook wel bi-pin genoemd. De cijfers erachter geven in millimeter aan hoever de pinnen uit elkaar staan. Bij de GU10 lamp zijn deze pinnen iets anders dan zijn kleinere tegenhangers.
 • GU10: De pinnen van GU10 lampen zijn korte ronde staafjes met een dikker uiteinde, welke bevestigd worden via een bajonetaansluiting. Door de lamp een kwartslag te draaien klikt deze vast en kan de lamp onmogelijk uit het armatuur vallen.
 • GU5,3 en de GU4: De GU5,3 en GU4 hebben ook twee steekvoet pinnen, maar deze worden enkel vastgeklikt zonder te draaien, de pinnen zijn ook dunner. De pinnen staan respectievelijk 5,3 mm en 4 mm uit elkaar.
 • MR16: MR staat voor ‘multifaceted reflector’. Deze lampen werken standaard op 12 volt, en hebben een transformator nodig om op uw stroomnet aangesloten te worden. De meeste MR16 lampen hebben een GU5,3 fitting en worden zo ook regelmatig genoemd. Waar de GU10 kan verschillen in vorm, heeft de MR16 een standaard maat van 50mm in doorsnee.
 • G4: Bij deze fitting staan de pinnen ook 4 millimeter uit elkaar, maar zijn langer dan bij de GU4.
 • G9: Het verschil tussen de G9 en bovenstaande fittingen is de pinnen, bij een G9 lamp vormen de pinnen een lus. De afstand tussen de lussen is 9 mm.
 • E14 en de E27: Deze schroeffitting dankt zijn naam aan de uitvinder, Thomas Edison. Het getal staat voor de dikte van de fitting in mm. Beide fittingen hebben verschillende vormen, naast de traditionele peervorm.
 • R7s: Deze fitting wordt gebruikt bij staaflampen. Aan beide uiteinde is een contactpunt, waardoor de lamp stroom krijgt.

led lampen fittingen

Licht technologie

Naast fittingen is er ook verschil in de lichttechnologie die gebruikt kan worden.

 • SMD (Surface-mounted device): Dit is de meest gebruikte type bij LED. Hierbij worden de afzonderlijke LEDs (diodes) naast elkaar gemonteerd op een gedrukte schakeling. Elke LED is een op zichzelf staande lichtbron en kan afzonderlijk worden gezien.
 • Filament: Filament lampen zijn ontworpen om de bestaande gloeilampen te vervangen en deze zo goed mogelijk na te bootsen. De LEDs zijn daarom in serie geplaatst en met elkaar verbonden, zodat dit als één streep licht wordt verspreid in plaats van afzonderlijke LEDs.
 • COB (Chip on Board): Deze techniek is vergelijkbaar met SMD, maar heeft kleinere LEDs die bij elkaar onder één kap zijn geplaatst. De afzonderlijke LEDs zijn niet met het blote oog te onderscheiden waardoor dit een uitstekende vervanger is van uw halogeenverlichting.

Lichtkleuren en wattage

Bij Led Wereld vindt u verschillende lichtkleuren bij de specificaties van de verlichting. Bij de inbouwspots en kleine lampjes zijn dit vaak de warmere kleuren; variërend van neutraal-wit tot flame-wit. Bij de LED-panelen, LED-highbay’s en LED-tl-verlichting zijn ook nog koudere kleuren beschikbaar. De lichtkleur wordt weergegeven met de eenheid Kelvin, afgekort met K. In de tabel hieronder ziet u een duidelijk overzicht van de verschillende lichtkleuren die gebruikt worden bij Led Wereld, het bijbehorende aantal Kelvin en welke lichtkleur u hierbij kunt verwachten.

 • 2200K: flame-wit
 • 2700K: extra warm-wit
 • 3000K: warm-wit
 • 4000K: neutraal-wit
 • 6500K: koud-wit (gelijk aan daglicht)
 • Dim-to-warm: dimt van 2700K naar 1800K

Bij het kiezen van uw verlichting is het verstandig na te denken over de sfeer die u wilt creëren in de ruimte, en wat het doeleinde van de verlichting is. Wilt u graag goed kunnen concentreren dan is het handig een heldere kleur te kiezen. Voor een gezellige huiskamer passen juist de warmere kleuren beter. In het aanbod van onze LED-verlichting wordt hier rekening mee gehouden, de spots en lampjes zijn voornamelijk in de warmere kleuren beschikbaar. U leest hier meer over soorten lichtkleuren.

Het wattage van de lamp weegt ook mee in de keuze. Gebruikt u de ruimte als hobbykamer of leest u veel? Dan kan een hoger wattage geschikt zijn. Verschillende van onze LED-lampen zijn in meerdere wattages beschikbaar, zodat u altijd voor de juiste LED-verlichting kunt kiezen.

Voordelen LED-verlichting

LED-verlichting heeft tegenwoordig zoveel meer mogelijkheden op het gebied van lichtkleuren, dat het een goede overweging is om over te stappen naar LED. We zetten de verschillende voordelen tegenover halogeenverlichting op een rij:

 • LED-verlichting heeft meer branduren, gemiddeld 30.000 tot 50.000. LED-verlichting kan daardoor 10 tot 20 jaar meegaan, wat ook scheelt in vervangings- en montagekosten!
 • Er is minder wattage nodig voor dezelfde lichtopbrengst, waardoor het stroomverbruik aanzienlijk minder is. Bovendien is er geen VSA meer nodig bij TL-verlichting, wat ook stroom scheelt.
 • LED-verlichting heeft veel constanter licht, er is bijna geen flikkering dat met het blote oog is vast te stellen.
 • LED-verlichting wordt niet heet. LED kan slecht tegen hitte, maar wordt niet zo warm als gloeilampen. LED-verlichting heeft vaak een goede warmteafvoer, zodat oververhitting geen probleem is.

Toepassingen

Voor elke ruimte is er verschillende LED-verlichting beschikbaar. We zien dat er vaak gebruik gemaakt wordt van dezelfde productgroepen bij bepaalde toepassingen. Zie ook ons blog over LED-verlichting toepassingen.

Badkamer verlichting

Bent u op zoek naar nieuwe LED-verlichting voor in uw badkamer? Dan is het van belang op de juiste IP-waarde te letten. Dit geeft aan of een lamp of spot waterdicht is. In de badkamer is het mogelijk gebruik te maken van verlichting met een IP-waarde van 44, behalve boven de douche. Hier zijn lampen met een IP-waarde van 65 nodig. Deze lampen kunnen prima gecombineerd worden in dezelfde ruimte.

Woonkamer verlichting

In de woonkamer is het hoofddoel van de verlichting meestal om sfeer te creëren, en om in dat licht de normale bezigheden van een gezellig avondje thuis te kunnen uitvoeren. Soms is meer licht handig, bijvoorbeeld bij het schoonmaken, lezen of een andere hobby. Dimbare LED-verlichting is daarom ideaal voor woonkamers, zodat u voor elk moment de juiste sfeer en lichtsterkte kunt instellen. Met onze verschillende lampjes kunt u uw woonkamer helemaal naar smaak inrichten!

Keuken verlichting

Ook in de keuken is het handig om voor dimbare LED-verlichting te kiezen. Daarnaast is de plaatsing van de lichtbronnen van belang. Om direct boven de kookplaat goede verlichting te hebben, kunnen deze het beste aan de onderkant van de overhangende kastjes geplaatst worden. Een lage inbouwdiepte is dan gewenst, kijk hiervoor bij ons assortiment keuken inbouwspots.

Dimbare LED-verlichting

Zoals hierboven beschreven is het bij zowel de woonkamer als keuken slim om voor dimbare LED-verlichting te kiezen. Ook in slaapkamers worden steeds vaker dimbare LED-lampen geplaatst. Dit heeft als grote voordeel dat u de lichtsterkte kunt inregelen, en daarmee de sfeer in uw ruimte kunt bepalen. Dim-to-warme LED-verlichting kan dit nog beter bereiken; dit dimt niet alleen het licht, maar krijgt ook een warmere lichtkleur. Hierdoor wordt het effect van halogeenverlichting nagebootst, en heeft het zelfs wat weg van kaarslicht. Kies voor uw LED-lampen wel voor de juiste dimmer, zodat u geheel traploos kunt dimmen. Voor de meeste inbouwspots van Led Wereld is dit de fase afsnijdende dimmer, check hiervoor altijd de product omschrijving.

Lichtverdeling

De juiste LED-lamp is gekozen, maar hoeveel heeft u hiervan nodig? Het kan soms lastig zijn vast te stellen hoeveel licht een spot oplevert, en hoever ze uit elkaar geplaatst moeten worden voor de meest optimale lichtverdeling. Mocht u hierover vragen hebben neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!