×

Toont alle 9 resultaten

E14 fitting

Naast alle ingebouwde verlichting telt een huis vaak veel losse lampen met E-fittingen, als toevoeging van de centrale verlichting. In de volksmond staan deze schroeffittingen meestal bekend als de grote fitting en de kleine fitting.


E14 LED-fitting

De fittingen E14 en E27 zijn gelijk aan elkaar, op de maat na. Het getal E verwijst naar de uitvinder van de gloeilamp, Thomas Edison. Het getal daarachter geeft de maat van de fitting aan, dit is respectievelijk 14 mm en 27 mm in doorsnee. De E14 fitting is dus de kleine fitting van de twee! In de meeste huishoudens zijn beide maten fittingen terug te vinden, een E14 fitting wordt bijvoorbeeld gebruikt in bureaulampen en schemerlampen.

Deze bekende fitting heeft inmiddels ook een LED variant. De E14 LED is vele malen voordeliger dan zijn halogeen voorganger. De LED-lamp E14 kan namelijk dezelfde lichtopbrengst voortbrengen met een veel lager wattage. Zie het schema hieronder. Daarnaast gaan de E14 LED wel 15 keer langer mee dan de halogeen E14 fitting. Hierdoor hoeft u veel minder vaak de E14 lamp te vervangen en heeft u de aanschafkosten al snel terugverdiend! LED is daarbij ook nog beter voor het milieu, omdat er geen schadelijke stoffen gebruikt worden die vrij kunnen komen.

Heeft u één E27 fitting en de rest E14 fittingen, en u wilt graag in alle fittingen dezelfde lamp plaatsen? Maak dan gebruik van een adapter, hiermee kunt u E14 LED-lampen in een E27 fitting plaatsen, en andersom!

Lichttechnologieën E14

De E14 LED-fittingen van Led Wereld maken gebruik van verschillende lichttechnologieën. Zo maken de E14 LED met helder en amberkleurig glas gebruik van filament, kleine LEDs verdeeld over een soort kooldraad dat brandt in het midden van de spot. Doordat deze E14 lampen meestal gebruik maken van de warmere lichtkleuren zoals 2200K, straalt dit een heel gezellig licht uit. Deze technologie komt qua uiterlijk het dichtst in de buurt van de oude halogeen lampen, en wordt veel gebruikt op plekken waar de lampen zichtbaar zijn. Door de zichtbare kooldraden en is een filament E14 lamp een stylische toevoeging aan het interieur. De E14 LED met een bol van matglas maakt gebruik van de SMD techniek. Hierbij zijn meerdere LEDs gemonteerd op een moederbord, en produceren zij samen veel licht. Doordat de mat kunststoffen bulb van deze lamp niet doorzichtig is zijn de afzonderlijke LEDs niet zichtbaar, en komt er een egaal licht van deze E14 LED-lampen.

Dimbare E14 lampen

Heeft u in uw gehele woning dimbare verlichting, en wilt u dit ook graag voor uw kleine LED-fittingen? Dat kan! Ook de E14 LED heeft dimbare varianten. Let hierbij op de beschrijving bij de spot. Ook is het van belang op te letten dat deze E14 lampen een LED-dimmer nodig hebben. Bij het gebruik van een normale dimmer is er kans dat de lampen gaan knipperen of niet volledig tot 0% dimmen. De E14 LED-lampen van Led Wereld werken op een fase afsnijdende dimmer.

Wattage E14 LED

Bij LED-lampen wordt er minder op de wattage gelet, maar meer naar de lichtopbrengst gekeken. Dit omdat het per E14 lamp verschillend kan zijn wat de lichtopbrengst is, ook al hebben ze hetzelfde wattage. Dit komt door de efficiëntie van de LED-lamp. Er is sowieso al een lager wattage nodig dan bij halogeen verlichting om tot dezelfde lichtopbrengst te komen, en daarom drukken we dit niet uit in wattage maar kijken we naar het aantal lumen, dit geeft aan wat de lichtopbrengst van de spot is. Wilt u uw oude E14 fitting vervangen voor een E14 LED, en dezelfde lichtopbrengst behouden? Kijk dan in het schema hieronder om te zien welk aantal lumen daarbij hoort, zodat u daarop kunt letten bij de keuze van uw nieuwe lamp:

Wattage gloeilamp E14Aantal lumenLED vervangerAantal lumen LED E14
20 Watt150 - 200 lumen2 watt200 lumen
25 Watt200 - 300 lumen2 watt250 lumen
30 Watt300 - 400 lumen4 watt350 lumen
40 Watt400 - 500 lumen4 watt470 lumen

Vormen E14 Lampen

Net zoals de E27 lampen komt de E14 LED in verschillende vormen en maten. De fitting is constant maar de 'bulb' daarboven kan verschillen. Dit wordt per E14 spot ook aangegeven in de naam, met een code. De letter geeft aan wat de vorm is van de bulb, en de cijfers daarachter de maat. Zo staat T26 bijvoorbeeld voor een 'tube'/buis van 26 mm. Een overzicht van de meest voorkomende benamingen ziet u in de afbeelding hieronder.

Licht kleuren E14 LED

Bij Led Wereld vindt u de E14 LED-lampen in deze verschillende lichtkleuren:

  • 2200K - Flame-wit
  • 2700K - Extra warm-wit
  • 3000K - Warm-wit
  • 6500K - koud-wit

Weet u niet precies welke kleur het beste past bij u toepassing? Lees dan ons bolgartikel over lichtkleuren. Wilt u graag advies van een medewerker? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag!

De waardering van www.ledwereld.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 9319 reviews.