Sommige mensen denken dat voor het installeren van LED-verlichting een installateur nodig is, maar gelukkig is dat niet waar! De LED-inbouwspots van Ledisons zijn vrij eenvoudig te installeren en hier is geen specifieke vakkennis voor nodig. Door eenvoudig de verschillende stappen te volgen brandt er binnen de kortste tijd een heldere, mooie inbouwspot waar lang van genoten kan worden. Volg onderstaand stappenplan of bekijk direct de video voor een visuele uitleg.
Waar moet ik op letten voor de juiste LED-inbouwspots?
Verschillende zaken zijn van belang bij het kiezen van de juiste inbouwspot. De plek waar de spot geplaatst wordt is het meest belangrijk. Komt de inbouwspot in een badkamer of overkapping? Dan is er een waterdichte lamp nodig. Komt de LED-inbouwspot in een kast of nis? Dan moet de inbouwdiepte van de spot niet te diep zijn. Komen de LED-inbouwspots in bestaande gaten, als vervanging van de huidige halogeenspots? Dan moet er ook op de zaagmaat gelet worden. Daarnaast komt smaak om de hoek kijken, is er voorkeur voor een zwarte, witte of misschien zelfs gouden LED-inbouwspot? Vierkant of rond? Om te helpen met de keuze van de perfecte inbouwspot kan er gebruik gemaakt worden van onze keuzehulp!
Hoe installeer ik de LED-inbouwspots?
Volg onderstaand stappenplan voor het aansluiten van een LED-inbouwspot:
Stap 1: Stroom afsluiten
Sluit de stroom af voordat er stroomdraden verbonden gaan worden. Dit hoeft niet in het hele huis, maar wel in de zone waar de lamp wordt geïnstalleerd. Test of er inderdaad geen stroom meer staat met een spanningstester. Dit kan bij een stopcontact in dezelfde zone of door de spanningstester tegen het koper van het aangesloten stroomdraad te houden.
Stap 2: Gat zagen
Zaag het gat voor de LED-inbouwspot in de juiste maat en op de juiste plek als dit nog niet gebeurd is. Hiervoor kan een gatenzaag gebruikt worden.
Stap 3: Stroomtoevoer regelen
Trek stroomdraad van de meterkast of startstroompunt naar de locatie van de spots. Gebruik hiervoor een kabel met de juiste dikte. Als er meer wattage er door de kabel moet is er een dikkere kabel nodig.
Stap 4: Lasklemmen verbinden
Verbind de lasklemmen met elkaar zoals op onderstaand schema. Gebruik 3-voudige lasklemmen als er meerdere LED-inbouwspots achter hetzelfde stroompunt worden gezet. Zorg dat de bruine kabels (fasedraad) met elkaar verbonden worden in één lasklem en de blauwe kabels (nuldraad) in de andere lasklem.
Stap 5: Driver plaatsen
Schuif de driver/trafo door het gezaagde gat en plaats deze boven het plafond. De driver is nooit dieper dan de inbouwspot, maar heeft soms wel iets meer ruimte nodig om de draai te maken door het gat heen. Mocht de inbouwspot geen driver hebben, kan deze stap overgeslagen worden.
Stap 6: LED-inbouwspot plaatsen
Druk de klemmen van de LED-inbouwspot naar binnen en plaats deze ook in het gat. Voor betonnen plafonds zijn speciale inbouwspots met stevige klemmen verkrijgbaar.
Stap 7: Stroom inschakelen
Schakel de stroom weer in en controleer of de lamp werkt.
Dit stappenplan en de video gaan over het installeren van complete LED-inbouwspots met driver.
GU10-spots installeren werkt net iets anders.
Bekijk hier bovenstaande stappen voor een visuele toelichting van het inbouwen van een LED-inbouwspot:
Kan ik meerdere LED-inbouwspots met elkaar verbinden?
In bovenstaande video wordt laten zien hoe meerdere inbouwspots met elkaar verbonden kunnen worden. Dit kan heel eenvoudig met 3-voudige lasklemmetjes. Het belangrijkste bij inbouwspots is dat deze parallel geschakeld worden, en niet in serie. Als de lampen in serie geschakeld zijn en 1 lamp raakt defect, zullen alle lampen uitgaan. Bij parallel geschakelde inbouwspots blijven de andere lampen wel branden.
Als er veel LED-inbouwspots achter elkaar geplaatst worden, is het belangrijk rekening te houden met de dikte van het stroomdraad. hoe dikker het draad, hoe hoger het wattage dat het stroomdraad aan kan. Als de spots gedimd worden is ook de maximale bezetting dat de dimmer aankan van belang.
Hoeveel inbouwspots heb ik nodig voor mijn situatie?
Het aantal inbouwspots dat benodigd is kan voor elke situatie berekend worden. Hierbij is het doel van de ruimte van belang; wordt er veel gewerkt of gelezen in de ruimte? Dan is er meer licht nodig dan in een ruimte waar de spots meer als sfeerverlichting gebruikt worden. Dit bepaalt de benodigde lux in de ruimte. Hiervoor kan onderstaand overzicht gebruikt worden:
- Woonkamer: 150 – 300 lux
- Bad/slaapkamer: 200-400 lux
- Hal-toilet: 200-300 lux
- Kantoor/eetkamer: 300 – 600 lux
- Keuken: 500/1000 lux
- Overkapping/tuin: 50 – 100 lux
Of de benodigde verlichting aan de bovenkant of aan de onderkant van het aantal voorgestelde lux zit, is afhankelijk van het doel van de ruimte en andere (natuurlijke) lichtbronnen, zoals ramen. Er kan ook altijd voor dimbare verlichting worden gekozen als een ruimte meerdere doeleindes heeft.
Naast de benodigde lux moet er gelet worden op het wattage, of eigenlijk de lichtopbrengst van de spot. Een LED-inbouwspot met een hogere wattage heeft vaak ook een hoger lumengehalte. Er zijn dan minder spots nodig om aan het gewenste aantal lux te komen. Vooral voor het evenredig verdelen van de spots kan dit van belang zijn, soms zijn 4 spots net wat makkelijker te verdelen over een plafond dan 5. Een LED-inbouwspot met een hoger wattage en lichtopbrengst geeft dan bijvoorbeeld wel het benodigde aantal lux met maar 4 lampen. Ook is het mooier om de LED-inbouwspots minstens één meter uit elkaar te plaatsen, zodat er geen lichtoverschot ontstaat. Lees hier meer over in ons artikel Hoeveel licht heb ik nodig?
Kan ik mijn LED-inbouwspots ook dimmen?
Jazeker, wel als de LED-inbouwspots dimbaar zijn. Dit staat bij al onze spots aangegeven, en op een paar soorten na zijn al onze inbouwspots dimbaar. Er kan ook prima voor dimbare spots gekozen worden zonder van een dimmer gebruik te maken, de spots zullen dan op volledige sterkte branden. Als de LED-inbouwspots wel gedimd moeten worden kan er eenvoudig een LED-dimmer toegevoegd worden in het stroomcircuit. Hoe dit precies aangesloten moet worden, staat in dit artikel: Hoe installeer ik een LED-dimmer? Hierin staat ook informatie over welke dimmer er gebruikt moet worden bij de verschillende LED-inbouwspots.
Welke mogelijkheden voor LED-inbouwspots zijn er nog meer?
Naast de gewone LED-inbouwspot die in de installatievideo wordt gebruikt, zijn er verschillende andere opties die toegepast kunnen worden. Kies bijvoorbeeld voor:
- Trimless: Deze spots kunnen meegestuct worden in het plafond. Hierdoor is de rand niet zichtbaar en loopt het plafond naadloos over in de lichtbron.
- Spot met interne driver: Doordat deze spots de driver/trafo ingebouwd hebben in de spot, hoeft deze niet apart weggewerkt te worden in het plafond. Dat scheelt ruimte!
- GU10-armatuur: Doordat het armatuur en de lichtbron twee verschillende onderdelen zijn, kunnen deze los van elkaar vervangen worden. Hierdoor kan het armatuur blijven zitten als de lichtbron defect gaat en vervangen moet worden.
Deze varianten op de gewone LED-inbouwspots zijn ook eenvoudig te installeren, zie daarvoor de handleiding bij de producten.